Az arisztokrácia életéhez nem csupán a makulátlan megjelenés, az előkelő társasági rendezvények, a művészet nagyvonalú pártolása és a lóversenyek világa tartozott hozzá, de legalább ilyen mély tradíciója volt az utazásnak. Batthyány Gyula képeinek sokatmondó címei és az őt kérdező riportereknek elejtett megjegyzések arra engednek következtetni, hogy az utazások kiemelkedő szerepet töltöttek be a festő életében. A harmincas évek folyamán több olyan kiállítása volt, melynek szinte teljes anyagát egy-egy motívumgyűjtő tanulmányút intenzív élményei ihlették. 1934-ben egy hetekig tartó hajóút során Portugália, Spanyolország, a Kanári-szigetek és Olaszország tájait látogatta meg. Az itt gyűjtött képötletekből olyan remekművek születtek, mint a Madárkereskedő című kép, melynek egzotikus modelljével a festő Madeira szigetének fővárosában, Funchalban találkozott.

A könyv FB oldala: www.facebook.com/batthyanygyulakonyv?fref=ts

Az album kedvezményes áron megvásárolható a kiállításon!

A kép és szöveg forrása:
Molnos Péter


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre BATTHYÁNY GYULA (1887-1959) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.