Gróf Batthyány Gyula a női szépség valóságos szaktekintélyévé vált a harmincas évek Magyarországán: folyóiratok, napilapok, arisztokrata hölgyek és felkapott színésznők kérték ki a véleményét, interjúk, cikkek közölték szépségápolási, kozmetikai tanácsait. Az aktuális divat és elegancia területén szerzett tapasztalait látva nem meglepő, hogy 1930-ban és 1932-ben is felkérték a Miss Magyarország-választás zsűrijébe, sőt az 1931-es viadalt egy reprezentatív, sajnos ma még lappangó kompozíción meg is örökítette. Női megrendelői számára Batthyány nem csupán tetszetős, nagy sikert arató portréik előkelő alkotója volt, hanem divattanácsadóként is működött. Egy 1940 decemberi interjúban így mesélt ezekről a tapasztalatairól: „Minden nő azzal, hogy kifesti magát, jelzi, mit szeretne magából csinálni. Színben, formában egyaránt. Persze sokszor rosszul. Előfordul, hogy kénytelen vagyok egy-egy modellemet meggyőzni arról, hogy félreérti önmagát. Megmagyarázni neki, mi is az ő igazi típusa. Megkérni, változtasson frizurát, púderszínt és szemöldökformát. Azután nagy öröm nekem, ha látom, hogy megszépül a portrém nyomán.”

A könyv FB oldala: www.facebook.com/batthyanygyulakonyv?fref=ts

Az album kedvezményes áron megvásárolható a kiállításon!

A kép és szöveg forrása:
Molnos Péter


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre BATTHYÁNY GYULA (1887-1959) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.