Batthyány Gyulát arisztokratikus megjelenése, magas termete, arcának szinte lányos finomsága, mindig kifogástalan öltözködése és megnyerő modora Budapest egyik legkedveltebb társasági emberévé tette. Akik közelről ismerték, szinte nem értették, mikor festi képeit: számos elegáns parti, társasági rendezvény, elit asztaltársaság meghívottja, tagja, közkedvelt résztvevője volt. „Imádták a lipótvárosi nők” – hangoztatta visszaemlékezésében a korszak egyik legismertebb műkereskedője, Fränkel József , s e szavakat tökéletesen igazolja a Színházi Élet 1922 januárjában meghirdetett versenyének eredménye. A népszerű társasági magazin heteken át szavaztatta olvasóit, hogy eldöntse: „Ki a legelegánsabb pesti asszony, leány és férfi?” A lap hétről hétre közölte az aktuális eredményeket, melyekből kiderült, hogy a „legszebb férfi” kategóriában ádáz csatát vívott egymással az első helyezésért Batthyány Gyula és a volt miniszterelnök, akkoriban az MLSZ elnökeként és országgyűlési képviselőként serénykedő Friedrich István: mindketten közel 15–15 ezer szavazatot gyűjtöttek az olvasóktól.

A könyv FB oldala: www.facebook.com/batthyanygyulakonyv?fref=ts

Az album kedvezményes áron megvásárolható a kiállításon!

A kép és szöveg forrása:
Molnos Péter


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre BATTHYÁNY GYULA (1887-1959) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.