Batthyány Gyula képeinek nőalakjai sokszor megdöbbentő sminkjeikkel érnek el expresszív hatást. Festményein valóságos mintakönyvként vonultatja fel a korszak divatos vamp figurájának prédára leső ragadozóit, a keletiesen vad, önimádó, kéjesen pózoló végzet asszonyát, sápadt arccal, sötétre festett, tágra nyitott, ópiummámorban úszó szemekkel, vagy éppen a bűnre csábító szende szűz izgatóan ártatlan maszkját felöltve. Nem lankadó figyelemmel követte a divat változását a kozmetika területén, festményein hűen követve, sőt hangsúlyozva és karikírozva az uralkodó trendek irányelveit. Batthyány, a modern nő típusának akkurátus tanulmányozója és alakítója a harmincas évek folyamán szoros kapcsolatba került a 20. század egyik legnagyobb kozmetikai cégének alapítójával, a hatásában és sikereiben csak Helena Rubinsteinhez és Estée Lauderhez hasonlítható Elizabeth Ardennel. A szépségipar legendás alakja 1937 nyarán személyesen is ellátogatott a magyar fővárosba. Minden valószínűség szerint ekkor ismerkedett meg Batthyány Gyulával is, hiszen az ide látogató külföldi hírességekhez hasonlóan őt is kézről-kézre adta a budapesti elit.

A könyv FB oldala: www.facebook.com/batthyanygyulakonyv?fref=ts

Az album kedvezményes áron megvásárolható a kiállításon!

A kép és szöveg forrása:
Molnos Péter


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre BATTHYÁNY GYULA (1887-1959) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.