Batthyány Gyula első, 1914-ben rendezett kiállításán nem kevesebb, mint tizenegy kompozíció idézte meg a lóversenyek világát. Közöttük volt a most bemutatott, 1908-ban készült festmény is, mely kitűnően illusztrálja, hogy pályatársainak többségével ellentétben Batthyány soha sem a pályára, a versenyző lovakra és lovasokra koncentrált. Sokkal jobban érdekelte a tarka nézősereg, melynek tagjai – elsősorban női szereplői – úgy használták a nagy futamok nyújtotta reprezentációs lehetőséget, mint egy óriási divatbemutató előkelő közönséggel szegélyezett kifutóját. Ezekben az évtizedekben a lóversenyek Európa-szerte különleges szerepet töltöttek be. A kiemelkedő díjakról elnevezett futamok az előkelő társasági élet legfontosabb eseményei voltak, melyek alkalmat adtak az arisztokrácia és a módosabb polgárság fesztelen találkozására. A híres divatházak újabb és újabb kollekciókat terveztek ezekre a versenyekre, s külön divatbemutatókon népszerűsítették alkalmi kreációikat. „A tavaszi szezonnak Párizsban éppen úgy, mint Budapesten, legnagyobb divateseménye a lóverseny” – írta egyik 1933-as cikkében a Színházi Élet, s a korabeli társasági lapokat olvasva tökéletesen igazolást nyer ez a tétel: a versenyekről szóló tudósítások szédítő szakértelemmel elemzik a nézőtéren megjelenő híres szépasszonyok gondosan válogatott ruhakölteményeit.

A könyv FB oldala: www.facebook.com/batthyanygyulakonyv?fref=ts

Az album kedvezményes áron megvásárolható a kiállításon!

A kép és szöveg forrása:
Molnos Péter


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre BATTHYÁNY GYULA (1887-1959) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.