A neves holland De Stijl csoportról és vezéregyéniségéről, Mondrianról már számos monográfia született, de az alapító tagok között szereplő Huszár Vilmos munkásságáról még sem itthon, sem külföldön nem jelent meg feldogozás. Pedig a Magyarországról elszármazott művész nagyon sokoldalú alkotó volt – képeket festett, könyvcímlapokat, reklámplakátokat, bútorokat tervezett.
A holland konstruktivista csoport tagjai mellett azonban nem annyira műveinek kvalitása teszi számunkra jelentőssé, mint inkább az új művészeti eredményeket közvetítő szerepe és hatása a magyar aktivistákra, Kassák Lajos körére.
Az eddig méltánytalanul mellőzött művészről Bajkay Éva, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos munkatársa, a konstruktivizmus jó ismerője írt tanulmányt.

A kép forrása:
www.museothyssen.org/thyssen/zoom_obra/1069
A szöveg forrása:
http://moly.hu/konyvek/r-bajkay-eva-huszar-vilmos


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre HUSZÁR VILMOS (1884-1960) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.