Ez a nagyméretű kép – Mészöly egyik főműve – Münchenben készült. Trefort Ágost kultuszminiszter rendelte meg 1874-ben a Magyar Nemzeti Múzeum részére.
A művészettörténészek gyakran összekapcsolják Mészöly nevét Camille Corot nevével, a század elején a “magyar Corot” elnevezéssel illették. Ez nem véletlen, Mészöly művészete valóban kapcsolódik Corot és a későbbi francia plein air festők művészetéhez. Színeiben, hangulatában, a képi értékek megjelenítésében Mészöly képei emlékeztetnek a nagy francia lírikus tájfestő képeire. Ennek köszönhető, hogy a műkereskedők amerikai gyűjtőknek Corot nevével szignálva adtak el Mészöly képeket. A legjobban ismert botrányos eset a század elején történt, amikor a Balatoni halásztanya kissé módosított, gyenge másolatát a Modern Art Gallery of Dublin kiállításán eredeti Corot képként mutatták be.

A kép és szöveg forrása:
http://www.hung-art.hu/frames.html?%2Fmagyar%2Fm%2Fmeszoly%2F


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre MÉSZÖLY GÉZA (1844-1887) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.