Kikiáltási ár: 10 000 000 Ft
Becsérték: 20 000 000 – 26 000 000 Ft

Molnár József női kompozíciói két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik nagy csoport a hagyományos, akadémikus festmények sora, többnyire mitológiai szereplőkkel, nimfákkal, fürdőző nőkkel. Már itt is megfigyelhető, hogy Molnárnál nagyon kifinomult módon ötvöződik a klasszicizmus kortalan, szinte istenien tökéletes nő-képe egy modern, de mégsem hétköznapi szépségeszménnyel. Molnár női figurái a szó hétköznapi értelmében ruhátlanok ugyan, de ez a klasszikus meztelenség épp csak érinti az érzékiséghatárait. Ezek a nők igazi, hús-vér teremtmények, akik egyaránt távol állnak az akadémiák sokszor túlságosan is idealizált női szépségétől és a vulgáris hatású pucérságtól is. Ezt a finom mezsgyét érzékiség és klasszikus meztelenség között Molnáron kívül talán csak Lotz Károly találta meg aktkompozícióin.

A kép és szöveg forrása:
http://viragjuditgaleria.hu/hu/item/11266/


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre MOLNÁR JÓZSEF (1821-1899) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.