Meglepő látni, hogy az akkor már negyvenedik életévén túl járó festő éppen az első világháború idején vált igazi művésszé. Megszabadulva a megélhetésért folytatott küzdelem örökös kényszereitől, minden korábbinál több lehetősége jutott a festésre. A front közelében és a hátország laktanyáiban töltött évek alatt, zömmel önarcképek és portrék megfestése közben alakította ki jellegzetes, expresszív alkotói stílusát. E távolba merengő, talán az otthonra gondoló katonát ábrázoló kompozíció a kivételek közé tartozik: témájával, beállításával és leplezetlen líraiságával a korabeli képes magazinokban közölt, romantikus hangulatú háborús fényképekhez áll közel.

Ha tetszik a kép és szívesen résztvennél egy izgalmas nyereményjátékon, kövesd a Scheiber könyv FB lapját, hogy még többet megtudhass a XX. század egyik legizgalmasabb magyar művészéről:
www.facebook.com/scheibermonografia

A kép és szöveg forrása: Molnos Péter


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre SCHEIBER HUGÓ (1873-1950) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.