A húszas évek közepén, a legmodernebb irányzatokra folyamatos rálátást kínáló berlini utazások új stílust érleltek meg Scheiberben. Az ekkor születő, homogén foltokból építkező, pergő ritmusú kompozíciók összerázott kaleidoszkópban feltáruló látványra emlékeztetnek. A nyüzsgő, vibráló felület, a rikító kolorit olyan képeken válik igazán uralkodóvá, mint a Villamoson, melyen a felületet pásztázó szem hiába keres egyetlen apró, nyugalmas zugot. Ez a szilánkosra tört, önkényesen kreált látványvilág, a körforgásba „kényszerített” foltok izgatott vibrálása szellemes ötletekkel teli és tökéletesen illik a választott tárgyhoz: Scheiber ezzel az eszközzel idézi meg a nagyváros sodró forgatagát, az ember fölé magasodó metropolisz ideges, pezsgő, nyugtalan életét.

Ha tetszik a kép és szívesen résztvennél egy izgalmas nyereményjátékon, kövesd a Scheiber könyv FB lapját, hogy még többet megtudhass a XX. század egyik legizgalmasabb magyar művészéről:
www.facebook.com/scheibermonografia

A kép és szöveg forrása: Molnos Péter


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre SCHEIBER HUGÓ (1873-1950) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.