Kikiáltási ár: 45 000 000 Ft
Becsült érték: 60 000 000 – 90 000 000 Ft

A most bemutatott kép, a Szerelmespár második változatának megszületése szorosan összefügg az 1870-ben festett előzmény sorsával és az életműben betöltött központi szerepével. A Münchenben dolgozó Szinyei miután 1870 augusztusában elkészült a festménnyel, azonnal átadta műkereskedőjének, Humplmayernek. Szinyei soha nem láthatta viszont, s ezt – ahogy Meller Simon szavaiból tudjuk – „mindig nagyon fájlalta; a kép mint legtökéletesebben kidolgozott munkája élt emlékezetében.” Kedvenc alkotásának fájó hiánya nem hagyta nyugodni az idős mestert. Sokat mesélt róla gyermekeinek és a műről készült korabeli fényképet is állandóan a szobájában őrizte. Egyszerre megindító és sorsszerű, hogy élete utolsó festői munkájaként, 1918-ban úgy döntött, hogy az emlékezetében őrzött színek és a fotón rögzített kompozíció alapján újra megfesti a Szerelmespárt.

A kép és szöveg forrása:
www.kieselbach.hu/alkotas/szerelmespar-ii-5543


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre SZINYEI MERSE PÁL (1845 – 1920) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.