„A kockaművészek az egész világot kockában és 3 vagy 4 szögű sokoldalú szabályos és szabálytalan idomból összerakott valaminek látják; és ezt következetesen kimutatják úgy az élő, mint az élettelen tárgyakon…” – írta haza a párizsi kubisták tárlatáról szüleinek Szobotka Imre 1911-ben, és gúnyosan tette hozzá: „inkább megmaradok a régi úton és inkább még arról is leteszek, hogy én pirítsak rá a kocka és piramis művészet úttörőire.” Ám hamarosan maga is „kockaművésszé” vált, és nem is akármilyenné. Még Apollinaire is elismeréssel írt Szobotka egyedülállóan színes, kubista festészetéről!

(Amennyiben érdekli a magyar kultúrtörténetnek ez a korszaka, látogassa meg a könyv facebook oldalát: https://www.facebook.com/apacsmuveszet )

Kép forrása:
http://viragjuditgaleria.hu/
Szöveg forrása:
https://www.facebook.com/apacsmuveszet


Tetszik ez a kép?

Tetszik a kép? küldd el képeslapként egy ismerősödnek.

Küldés képeslapként

Ha tetszik az oldal, kérlek segítsd kedvenc képed megosztásával, hogy barátaidhoz is eljussanak a magyar festészet remekei. Köszönöm!

Hazai gyűjteményekbe keressük megvételre SZOBOTKA IMRE (1890 – 1961) festményeit. Ajánlatát a nmf@napimagyarfestmeny.hu email címre várjuk.